Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brässerad oxfilé i trepepparsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 52 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g oxfilé av mittbit
  • smör
  • flingsalt
  • nymald peppar

Pepparsås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten flaska portvin, 37, 5 cl
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk grönpeppar i lag
  • 1 tsk grovt stött rosépeppar
  • 1 tsk grovt stött svartpeppar
  • 1 1/2 msk majsstärkelse
  • 50 g smör

Klyftpotatis med sesam

  • 1 kg bakpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 msk sesamfrö
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Bryn filén i smör. Salta och peppra och stick in en termometer.
  2. Hacka lök och vitlök. Koka upp lök, vitlök, portvin, vatten, fond, soja och peppar i en låg vid panna. Lägg i köttet. Koka på svag värme under lock tills termometern visar 58 grader. Ös köttet några gånger under tiden.
  3. Lyft upp köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Skär i skivor vid servering.
  4. Rör ut stärkelsen i lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka 2 minuter. Tillsätt smöret klickvis. Nu ska såsen inte koka mer.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6-8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll 3 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  6. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olja, sesamfrö och salt.
  7. Stek i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om någon gång
1 kommentar om "Brässerad oxfilé i trepepparsås"
  • leifons
    leifons

    Verkar ju döläckert, skall testa nu på lördag. Bjudit ett par goda vänner!