Brässerad oxfilé i trepepparsås

Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 600 g oxfilé av mittbit
- smör
- flingsalt
- nymald peppar
Pepparsås
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liten flaska portvin, 37, 5 cl
- 1 dl vatten
- 3 msk kalvfond
- 1 tsk kinesisk soja
- 2 tsk grönpeppar i lag
- 1 tsk grovt stött rosépeppar
- 1 tsk grovt stött svartpeppar
- 1 1/2 msk majsstärkelse
- 50 g smör
Klyftpotatis med sesam
- 1 kg bakpotatis
- 2 msk olivolja
- 2-3 msk sesamfrö
- flingsalt
Så här gör du
- Bryn filén i smör. Salta och peppra och stick in en termometer.
- Hacka lök och vitlök. Koka upp lök, vitlök, portvin, vatten, fond, soja och peppar i en låg vid panna. Lägg i köttet. Koka på svag värme under lock tills termometern visar 58 grader. Ös köttet några gånger under tiden.
- Lyft upp köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Skär i skivor vid servering.
- Rör ut stärkelsen i lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka 2 minuter. Tillsätt smöret klickvis. Nu ska såsen inte koka mer.
- Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6-8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll 3 minuter. Ta upp och låt rinna av.
- Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olja, sesamfrö och salt.
- Stek i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om någon gång
1 kommentar om "Brässerad oxfilé i trepepparsås"

Du kanske även gillar
Populära recept
leifons
Verkar ju döläckert, skall testa nu på lördag. Bjudit ett par goda vänner!