Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bouillabaisse

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat
Bouillabaisse
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl fiskbuljong
  • ½ g saffran (1 påse)
  • ½ tsk torkad timjan
  • 500 g musslor, blandade blåmusslor och hjärtmusslor eller vongolemusslor
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl fiskbuljong
  • 400 g blandad fisk i bit
  • 100 g räkor med skal
  • salt
  • vitpeppar, malen
  • olivolja till stekning

Krutonger

  • 4 surdegsbröd eller baguette
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt

Tillbehör

  • aioli

Så här gör du

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en stor gryta på medelvärme. Dra av grytan från värmen.
  2. Strimla fänkålen, skala och skär morötterna i bitar. Fräs med löken och vitlöken.
  3. Häll på krossade tomater, tomatpuré, vitt vin, fiskbuljong och tillsätt saffran och timjan. Koka upp och sjud i 5–10 minuter. Koka musslorna under tiden.
  4. Skölj och ansa musslorna, ta bort de som är trasiga och öppna. Häll olivolja i en kastrull, hacka vitlök och häll i fiskbuljong. Koka upp under lock. Lägg i musslorna, sätt på locket och koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig.
  5. Lägg i fisken i grytan och koka upp.
  6. Lägg i musslorna och buljongen.
  7. Lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar.
  8. Krutonger: Skär brödet i tärningar och stek det gyllenbrunt i olivoljan på medelvärme.
  9. Vänd upp krutongerna på en bit hushållspapper och strö över flingsalt.
  10. Servering: Servera grytan med aioli.
Du kanske även gillar