Bouillabaisse, fransk soppgryta

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
4 portioner
- 3-4 dl vitt vin, gärna torrt (eller matlagningsvin)
- 4 grytbitar vitfisk, t ex gös eller torsk
- 8 grytbitar lax
- 4 stora räkor
- 20 musslor, gärna frysta eller färska vältvättade
- salt
- 4 potatisar, kokta och skalade
- 4 havskräftor
Soppgrytbas
- 1 stor gul lök
- 1 liten fänkål
- 1/2 röd spansk chilifrukt
- 4-5 msk olivolja
- 150 g cocktailtomater, delade
- 2 buljongtärningar, höns- eller fisk-
- 1 burk krossade tomater
- 1 påse saffran, 0,5 g
- 1/2 kruka persilja, hackad
- 1 l kokande vatten
- salt
Till servering och garnering
- 2 msk hackad persilja
- 1 1/2 dl majonnäs
- 2 pressade vitlöksklyftor
- chiliflingor
- rostad baguette i skivor eller nybakad baguette
Så här gör du
- Börja med soppbasen. Skala och hacka löken. Ansa fänkålen och hacka den fint. Ansa och hacka chilifrukten. Fräs det hackade i oljan ca 3 minuter. Dela och tillsätt tomaterna, fräs ca 3 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs ca 1 minut. Blanda i de krossade tomaterna, saffranet, persiljan och 5 dl av vattnet, sjud soppgrytbasen ca 30 minuter. Rör om då och då.
- Häll vinet i en kastrull och låt den koka upp. Lägg i fisken och koka under lock 3-5 minuter. (Koka gärna varje sort fisk för sig.) Ta upp fisken och lägg på ett fat. Lägg i musslorna och koka dem tills dem öppnat sig, ta upp på ett fat. Koka räkorna ca 3 minuter och ta upp dem på ett fat. Sila spadet och häll det i soppgrytbasen. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt, lägg i potatisen och koka upp. Lägg i fisk, musslor, räkor, kräftor och låt allt bli genomvarmt, ca 3 minuter. Fördela soppgrytan i tallrikar och toppa med persiljan.
- Servera med majonnäs blandad med vitlök och toppad med chiliflingor.
- Rostad baguette i skivor eller nybakad baguette är gott att servera till.

Du kanske även gillar
Populära recept