Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bouillabaisse, fransk soppgryta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 3-4 dl vitt vin, gärna torrt (eller matlagningsvin)
  • 4 grytbitar vitfisk, t ex gös eller torsk
  • 8 grytbitar lax
  • 4 stora räkor
  • 20 musslor, gärna frysta eller färska vältvättade
  • salt
  • 4 potatisar, kokta och skalade
  • 4 havskräftor

Soppgrytbas

  • 1 stor gul lök
  • 1 liten fänkål
  • 1/2 röd spansk chilifrukt
  • 4-5 msk olivolja
  • 150 g cocktailtomater, delade
  • 2 buljongtärningar, höns- eller fisk-
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 påse saffran, 0,5 g
  • 1/2 kruka persilja, hackad
  • 1 l kokande vatten
  • salt

Till servering och garnering

  • 2 msk hackad persilja
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • chiliflingor
  • rostad baguette i skivor eller nybakad baguette

Så här gör du

  1. Börja med soppbasen. Skala och hacka löken. Ansa fänkålen och hacka den fint. Ansa och hacka chilifrukten. Fräs det hackade i oljan ca 3 minuter. Dela och tillsätt tomaterna, fräs ca 3 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs ca 1 minut. Blanda i de krossade tomaterna, saffranet, persiljan och 5 dl av vattnet, sjud soppgrytbasen ca 30 minuter. Rör om då och då.
  2. Häll vinet i en kastrull och låt den koka upp. Lägg i fisken och koka under lock 3-5 minuter. (Koka gärna varje sort fisk för sig.) Ta upp fisken och lägg på ett fat. Lägg i musslorna och koka dem tills dem öppnat sig, ta upp på ett fat. Koka räkorna ca 3 minuter och ta upp dem på ett fat. Sila spadet och häll det i soppgrytbasen. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt, lägg i potatisen och koka upp. Lägg i fisk, musslor, räkor, kräftor och låt allt bli genomvarmt, ca 3 minuter. Fördela soppgrytan i tallrikar och toppa med persiljan.
  3. Servera med majonnäs blandad med vitlök och toppad med chiliflingor.
  4. Rostad baguette i skivor eller nybakad baguette är gott att servera till.