Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bouef Bourgignon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

En klassisk fransk köttgryta som värmer bra i kylan, dessutom både mättande och god.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 st gula lökar
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 50 g smör
  • 150 g sidfläsk
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 kg högrev
  • 10 st champinjoner
  • 20 st syltlökar
  • 4 st lagerblad
  • 2 l vatten
  • 5 dl rödvin
  • ½ dl kalvfond
  • ½-1 msk salt
  • 1 knippe färsk timjan

Så här gör du

  1. Börja med att skala lök, morot & palsternacka. Skär sedan rotsakerna i lika stora tärningar/bitar. Ca 2*2cm. Kvarta champinjonerna. Fortsätt sedan med att skära köttet i grytbitar, ca 3*3cm. Tärna sidfläsket. Hetta upp en stor gryta med en klick smör blandat med 2 msk olivolja. Bryn sedan rotfrukterna lätt i några minuter. Häll upp dem i en skål och ställ åt sidan så länge. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och hetta upp den igen. Ta i en klick smör och lite olja och bryn sedan köttet, lite i taget. Bryn också sidfläsket & champinjonerna. När du har brynt allt kött, fläsk och svamp tar du i rotsakerna igen. Lägg också i lagerblad och tillsätt vin, fond och vatten. Ta i 1 msk salt. Låt puttra på medelvärme i 1½-2 timmar (tills köttet blivit mört). Fiska upp lagerbladen och ta i syltlökarna. Smaka av för att se ifall det behövs mer salt. Tillsätt några timjanblad. Servera sedan grytan med pressad potatis eller ris.
2 kommentarer om "Bouef Bourgignon"