Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Borsjtj – rödbetssoppa på ryskt vis

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 5 stora rödbetor, 600-700 g
  • 3 morötter, 300 g
  • cirka 2 liter vegetarisk buljong
  • 1 stor klyfta vitkål, 400 g
  • 4-5 medelstora potatisar
  • 1 stor mogen tomat
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 1-1 ½ msk socker
  • 1 tsk salt
  • ½ citron
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 kvist persilja

Till servering:

  • smetana
  • pompuski eller mörkt rågbröd

Så här gör du

  1. Skala rödbetorna och morötterna. Koka upp buljongen i en stor kastrull. Lägg i rödbetor och morötter och koka dem mjuka, cirka 40 minuter.
  2. Ta upp rödbetor och morötter, låt dem svalna.
  3. Ansa vitkålen och skär den först i skivor och sedan i små bitar (tärningar). Skala, dela och skär löken i tunna skivor. Skala potatisen och skär den i tärningar.
  4. Lägg kål, lök och potatis i buljongen och koka dem mjuka cirka 15 minuter.
  5. Riv morötterna och rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet. Skär tomaten i klyftor. Lägg det rivna och tomatklyftorna i soppan. Smaksätt soppan med tomatpurén, socker och salt. Koka upp och sjud cirka 5 minuter.
  6. Ta av från värmen, pressa över citronhalvan och rör i vitlöken. Lägg i persiljekvisten. Låt soppan vila under lock cirka 30 minuter. Servera med smetana och pompuski.