Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Borsjtj – rödbetssoppa på ryskt vis

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Borsjtj eller Borscht – den mustiga och svårstavade ryska soppan är en klassiker! Varje ryss har sitt eget recept! Jag brukar laga soppan på buljong av kyckling eller kött, men här är en vegovariant! Hemligheten är att koka hela skalade rödbetor i buljongen, så att de behåller sin färg, som gör soppan vackert rubinröd!

Servera med nybakade pompuski (minibullar av vetedeg med vitlökssås) – recept hittar du här!

Ingredienser

8 portioner
  • 5 stora rödbetor, 600-700 g
  • 3 morötter, 300 g
  • cirka 2 liter vegetarisk buljong
  • 1 stor klyfta vitkål, 400 g
  • 4-5 medelstora potatisar
  • 1 stor mogen tomat
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 1-1 ½ msk socker
  • 1 tsk salt
  • ½ citron
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 kvist persilja

Till servering:

  • smetana
  • pompuski eller mörkt rågbröd

Så här gör du

  1. Skala rödbetorna och morötterna. Koka upp buljongen i en stor kastrull. Lägg i rödbetor och morötter och koka dem mjuka, cirka 40 minuter.
  2. Ta upp rödbetor och morötter, låt dem svalna.
  3. Ansa vitkålen och skär den först i skivor och sedan i små bitar (tärningar). Skala, dela och skär löken i tunna skivor. Skala potatisen och skär den i tärningar.
  4. Lägg kål, lök och potatis i buljongen och koka dem mjuka cirka 15 minuter.
  5. Riv morötterna och rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet. Skär tomaten i klyftor. Lägg det rivna och tomatklyftorna i soppan. Smaksätt soppan med tomatpurén, socker och salt. Koka upp och sjud cirka 5 minuter.
  6. Ta av från värmen, pressa över citronhalvan och rör i vitlöken. Lägg i persiljekvisten. Låt soppan vila under lock cirka 30 minuter. Servera med smetana och pompuski.