Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bondsallad med fläsklägg

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4-6 portioner

Köttet

  • cirka 1 1/2 kg rimmad fläsklägg
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1/2 msk hela vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Sallad

  • 1 paket bacon, 140 g
  • 3 dl krutonger av bondbröd
  • 2 gröna linser à 400 g
  • 3 msk grovkornig senap
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 hackade schalottenlökar
  • 1 dl hackad persilja
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 1 huvud friséesallad

Så här gör du

  1. Köttet: Lägg köttet i en tjockbottnad kastrull. Häll på så mycket vatten att det täcker och koka upp. Lyft upp köttet och spola av det under rinnande vatten. Häll bort kokvattnet och diska ur kastrullen.
  2. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och häll på nytt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Skala morot och lök och skär i mindre bitar. Lägg ner grönsaker och kryddor i grytan.
  3. Låt köttet sjuda på svag värme under lock cirka 1 1/2 timme. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Skumma under kokningen så att buljongen blir klar. Ta grytan från värmen och låt köttet svalna i sitt spad. Plocka loss köttet från ben och svål och dela det i mindre bitar.
  4. Salladen: Strimla och knaperstek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper. Rosta brödkrutongerna i ugnen på 225 grader.
  5. Skölj linserna och låt dem rinna av. Blanda senap, olivolja och vinäger. Vänd ner linser, lök och persilja i dressingen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda försiktigt sallad, linser och fläsklägg. Toppa med krutonger och bacon.
Du kanske även gillar