Logga in här

Bondkakor – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 97 st har redan röstat

Ingredienser

70 kakor
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 50 g sötmandel, grovhackad
  • 5 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten

Så här gör du

  1. Lägg socker, sirap och smör i matberedaren med plastkniven monterad. Arbeta ihop till en smidig smet. Har du ingen matberedare arbetar du ihop degen med träslev och händerna.
  2. Tillsätt vetemjöl, bikarbonat utrört i vatten och grovhackad mandel och arbeta snabbt ihop till en kakdeg.
  3. Forma degen till två rullar, cirka 4 centimeter i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen tills de är hårda, i cirka 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i 1/2 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen tills kakorna fått fin färg, i cirka 7 minuter. Låt kakorna kallna på bakgaller. Förvara i kakburk.