Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bondbröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner
  • 35 g jäst
  • 1 msk grovt salt
  • 6 dl vatten
  • 16 dl vetemjöl
  • 100 g valnötter

Så här gör du

  1. värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen i detta.
  2. blanda sen i saltet och till slut vetemjölet. Arbeta detta med maskin i ca 7 minuter. Degen skall vara hyfsat lös då det är detta som ger den sin karakteristiska luftighet med stora luftbubblor.
  3. Låt jäsa under duk i 2 timmar i rumstemperatur. Jag brukar ofta låta den stå i badrummet där jag har golvvärme.
  4. Smör en plåt med olivolja.
  5. Sätt ugnen på 250 grader
  6. Slå degen ut på ett mjölat bord. Dela degen i två delar och forma dessa till limpor. Jobba så lite som möjligt med degen. Gnid in lite vetemjöl på limpans ovansida..Lägg limporna i plåten och låt jäsa i 30 minuter
  7. Sätt in en skål med vatten i botten av ugnen(för att bilda ånga). Grädda brödet långt ner i ugnen(fast över vattnet) i 15-20 minuter tills brödet fått en fin gyllene färg.
  8. Ta ut vattnet och sänk temperaturen till 180grader. Låt brödet gräddas i ca 30 minuter. Låt brödet svalna på galler och utan duk