Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bön- och kycklinggratäng med tortillachips

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Gratängbas:

  • 1 gul lök
  • 1 knippa salladslök
  • 2-3 msk olivolja till stekning + 1 msk till formen
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 burkar stora vita bönor, sköljda och avrunna
  • 1 burk majs, avrunnen
  • 2 grillade kycklingfiléer eller 4 grillade kycklinglår, utan ben

Topping:

  • 1 stor avokado
  • 1 tsk limesaft
  • 3 dl gratängost
  • 1 påse tortilla chips

Picklad rödlök:

  • 1 stor rödlök
  • 2-3 msk strösocker
  • 1 dl äppelcidervinäger

Till garnering och servering:

  • 100 g fetaost
  • 5-6 rädisor
  • 1 jalapeño, färsk eller inlagd
  • ½ kruka koriander
  • 4-5 limeklyftor

Så här gör du

  1. Skala och hacka den gula löken. Ansa och skiva salladslöken.
  2. Fräs de båda löksorterna i oljan i en gryta cirka 3 minuter. Smula över kryddan och fräs 3 minuter till. Blanda i tomaterna och koka såsen cirka 5 minuter. Blanda i bönor och majs. Koka upp och sjud gratängbasen i 10 minuter. Tillsätt kycklingen, delad i små bitar och låt allt bli genomvarmt. Håll varmt.
  3. Dela, kärna ur, gröp ur och mosa avokado slät. Smaka av med limesaft.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Häll grytbasen i en oljad gratängform. Strö över och blanda i gratängosten försiktigt. Toppa gratängen med chipsen i två lager, lägg avokadoröran i klickar lite här och där mellan lagren.
  5. Sätt formen i nedre delen av ugnen och gratinera cirka 10 minuter. Passa noga så att chipsen inte bränns vid.
  6. Ta ut och toppa gratängen med smulad fetaost, rädisor och jalapeño skurna i tunna skivor, korianderblad och limeklyftor.
  7. Picklad rödlök: Skala och skär löken i ringar. Lägg löken i en bunke och strö över sockret. Låt stå i 10 minuter och blanda tills löken börjar safta sig. Blanda lök och vinäger. Täck med plastfilm och låt marinera svalt cirka 20 minuter eller över natten.