Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bolognese på gula ärtor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk paprikapulver
  • 4 dl torkade gula ärtor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 frp à 400 g krossade eller hela tomater
  • 2-4 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 4 morötter
  • 4 msk frysta kryddor t.ex. basilika eller persilja
  • 1-2 tsk sambal oelek/chiliflakes om du vill ha lite hetta
  • 3 dl växtbaserad grädde
  • salt, svartpeppar
  • olja att steka i
  • pasta till 8 portioner

Så här gör du

  1. Blötlägg gula ärtor i cirka 12 timmar.
  2. Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna eller en traktörpanna och stek löken i olja på medelvärme tills den blir mjuk. Häll i paprikapulver och låt steka med.
  3. Mixa de blötlagda gula ärtorna fint så att det blir som en färs. Lägg dem i fräset och stek i cirka 5 minuter, rör om regelbundet då de lätt bränner vid. Lägg i tomatpuré och slå över krossade tomater och vatten. Smula över buljongen och låt puttra på medelvärme.
  4. Skala och riv morötterna. Lägg i såsen när den puttrat i cirka 10 minuter. Lägg i kryddorna. Vill du ha i sambal oelek eller chiliflakes, lägg i dem nu.
  5. Koka pastan.
  6. Såsen är klar när den kokat i cirka 30 minuter eller när ärtfärsen är mjuk. Slå på grädden på slutet och värm upp allt igen under omrörning.
  7. Smaka av med salt och peppar. Servera med pastan.