Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Boeuf Bourguignon

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Svensk kalops i all ära men Boeuf Bourguignon är min favoritgryta så här på hösten. Det ska vara rejäla tärningar av köttet! Servera med potatismos eller kokt potatis.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg högrev i tärningar om 4x4 cm
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl rödvin
  • en liten örtbukett: 2 persiljekvistar, lagerblad, 2 kvistar timjan 1 stjälk bladselleri
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 100 g varmrökt sidfläsk, utan svål, tärnat
  • 15 steklökar (gula smålökar)
  • 150 g champignoner
  • 1 morot
  • smör till stekningen
  • salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Bryn köttet väl runt om i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra. Flytta över i en gryta (obs använd inte en gjutjärnsgryta för då blir såsen missfärgad av rödvinet). Vispa ur stekpannan med vatten och sila ner skyn i grytan. Tillsätt örtbuketten och vitlök. Pudra över vetemjöl och tillsätt tomatpuré. Rör om ordentligt. Häll på rödvin, koncentrerad buljong och eventuellt mer vatten så att det knappt täcker köttet. Låt grytan puttra under lock tills köttet känns mört - ca 1½ timme.
  2. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på svamparnas storlek.Skala steklöken (går lättast om man först lägger dem i varmt vatten). Stek fläsk, lök och champinjoner. Lägg i grytan tillsammans med skivor av morot och låt koka ytterligare cirka 20 minuter. Ta upp örtbuketten. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Strö över hackad persilja före serveringen.
  3. Gör gärna grytan dagen innan den ska serveras. Den blir bara godare att få stå så att smakerna kommer fram.
2 kommentarer om "Boeuf Bourguignon"
Du kanske även gillar