Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Boeuf bourguignon – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 40 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 ½ kg nötkött, högrev, ytterlår eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm malen peppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl rött vin
  • 5 dl mörk köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 3 vitlöksklyftor
  • en knippe lök eller 20 små steklökar
  • 400 g champinjoner
  • 300 g rökt sidfläsk
  • rosmarin
  • smör till stekning

Så här gör du

  1. Skär köttet i 3 centimeter stora tärningar. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör, lägg över köttet på ett fat.
  2. Skala och skär morötterna i skivor. Skala och skiva löken. Fräs morötterna och löken och lägg över i en gryta. Tillsätt salt och peppar.
  3. Pudra över mjölet och rör om med en träslev.
  4. Häll på vinet och buljongen. Lägg i tomatpuré, timjan och lagerblad. Skala och hacka vitlöken och lägg i. Koka upp och låt grytan sjuda tills köttet är mört, det tar cirka 1 ½ timme.
  5. Skala under tiden steklökarna. Fräs dem i smör, häll på lite vatten och koka dem mjuka.
  6. Dela champinjonerna och stek dem i smör. Strimla fläsket och stek det, låt det rinna av på en bit hushållspapper. Lägg i steklökarna, fläsket och champinjoner. Sjud ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Garnera med rosmarin.