Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blue Ribbon Apple Pie – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Äppelpaj för genier. Med ett IQ på 258 på Catell-skalan besitter Evangelos Katsioulis världens idag högst uppmätta IQ. Utöver sitt oerhört höga IQ har Evangelos intelligens också uttryckt sig i hans arbete som läkare. Han har bland annat skrivit flera böcker och forskningsartiklar inom framför allt medicin och psykiatri. receptet på den här äppelpajen är en av Katsioulis mammas specialiteter.

Recept: Ankarsrum

Ingredienser

8 portioner
  • 5 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 1/4 tsk mald muskot
  • 1 1/2 dl rumstempererat smör
  • 6-9 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 dl socker
  • 1/2 dl råsocker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk mald muskot
  • 6 mdelstora äpplen (skalade, urkärnade och skurna i tunna klyftor)
  • 1 msk rumstempererat smör

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 200°C.
  2. Blanda samman mjöl, socker, salt, kanel och muskot i en skål. Skär smöret i små bitar och blanda ner i skålen. Blanda med en degstöt eller gaffel tills degen liknar grova smulor. Blanda till sist i vattnet och rör till en jämn deg.
  3. Dela degen på mitten. Rulla varje halva till en boll. Platta till bollarna något. Linda in de båda degbollarna i plastfolie. Låt dem vila i kylen i 30 minuter.
  4. Kavla ut ena degbollen på en lätt mjölad yta till en cirkel på ca 30 cm. Lägg ner degen i en osmord pajform, tryck fast den bestämt mot botten och sidorna. Pajdegen ska sluta ca 1 cm under formens kant. Skär bort eventuell överflödig deg. Sätt åt sidan.
  5. Fyllning: Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en skål, förutom äpplena, smöret och 1 tsk socker. När övriga ingredienser är blandade tillsätter du äpplena; slunga för att täcka äpplena med blandningen. Lägg över äpplena med en sked på den förberedda pajdegen.
  6. Kavla ut den andra degbollen till en cirkel på ca 30 cm. Placera degen ovanpå fyllningen. Skär bort överflödig deg, försegla och krusa eller slitsa degkanten. Skär 5–6 stora snitt i deglocket. Pensla deglocket med 1 msk smält smör. Strö över 1 tsk socker. Täck över degkanten med en 5 cm bred remsa av aluminiumfolie.
  7. Baka i ugn under 35 minuter. Ta bort aluminiumfolien. Fortsätt att baka i ytterligare 10–20 minuter eller tills pajdegen är gyllenbrun och saft börjar bubbla upp ur skårorna i degen. Låt pajen svalna i 30 minuter. Servera varm.