Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blomkålssoppa med knaperstekt bacon

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 55 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 schalottenlökar (eller 1 gul lök)
  • 700g blomkål
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk kycklingfond (eller grönsaksfond om du vill ha den vegetarisk)
  • 50g riven parmesan
  • salt/vitpeppar
  • 1 pkt bacon

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200grader och lägg ut baconet på en ugnsplåt. Stek i ugnen i 8-10minuter tills baconet börjar bli krispigt. Lägg på hushållspapper för att rinna av och smula sen ner det.
  2. Finhacka schalottenlöken och dela blomkålen i mindre buketter. Hetta upp en kastrull med smör och fräs lök och blomkål i 2-3minuter. Tillsätt vin, vatten och fond och låt koka tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan med mixerstav. Passera soppan genom en nätsil till en ny kastrull så att den blir helt slät. Tillsätt grädden och smaka upp soppan med riven parmesan och salt/vitpeppar.
  3. Servera soppan i skålar med knaperstekt bacon och lite ringlad olivolja på toppen.
  4. Mer info
    Blomkål- en riktigt god, vacker och smakrik kål som förutom bl.a. C - vitamin och kalium även innehåller ämnet allicin (finns även i vitlök). Allicin är känt för sina egenskaper att dämpa inflammationer men fungerar också som ett hormetin – ämne som kontrollerar åldringsprocessen i kroppen. Mest allicin får du i dig om du äter blomkålen rå.