Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blomkålsgratäng med linser och spenat

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 dl röda linser
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 blomkålshuvud, 850 g
  • 250 g färsk spenat
  • 1 knippe salladslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl sojagrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt, peppar

Nöt- och fröströssel

  • 1/2 dl valnötskärnor
  • 1/2 dl hasselnötter
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl solroskärnor

Tofu

  • 250 g naturell tofu
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk rökt paprika
  • salt, peppar

Till garnering

  • hackad persilja

Så här gör du

  1. Skölj och koka de röda linserna i grönsaksbuljong 5 minuter. Sila av. Ansa och dela blomkålen i buketter – använd även rotstock och blad. Skölj och koka blomkålen i lättsaltat vatten 4 minuter. Häll av kokvattnet och spola av i kallt vatten i ett durkslag. Lägg kålen i en smord ugnsfast form tillsammans med linserna.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva salladslöken, skala och riv vitlöken och fräs i olja tillsammans med spenaten i en stekpanna, tills den slakar. Vispa samman sojagrädde och majsstärkelse och rör ner i stekpannan. Låt sjuda 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kål och linser. Sätt in i mitten av ugnen 10 minuter.
  3. Grovhacka valnötter och hasselnötter och rosta i en torr stekpanna tillsammans med pumpakärnor och solroskärnor, tills de får lite färg.
  4. Skär tofun i kuber och stek den i en stekpanna med olivolja tills den får fin färg. Krydda med riven vitlök, rökt paprika, salt och peppar under stekningen. Fördela i mitten på gratängen och strö över nöt - och fröströssel och hackad persilja.