Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blomkålsgratäng med hasselnötter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 34 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 blomkålshuvud, cirka 700 g
  • 2 fänkålsstånd

Sås:

  • 2 dl kokspad
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • salt, peppar
  • 1/2 dl panko
  • 1/2 dl krossade rostade hasselnötter

Till garnering

  • persilja

Så här gör du

  1. Dela blomkålshuvudet i buketter. Dela fänkålsstånden i fyra delar. Koka dem i lättsaltat vatten, 3–5 minuter. Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag. Spara lite av kokvattnet till såsen. Lägg fänkålen i botten på en smord ugnssäker form. Fördela blomkålsbuketterna ovanpå.
  2. Sås: Blanda kokspad, grädde, vetemjöl och vispa slätt i en kastrull. Koka såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över grönsakerna. Strö över panko och hasselnötter. Gratinera i övre delen av ugnen, cirka 15 minuter. Garnera med strimlad persilja.