Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Läcker tårta med blåbärssmak. Fyll en spritspåse med frosting och spritsa på rosor med en stjärntyll. Du kan även garnera med färska blåbär om du vill.

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 3 ägg
  • 1 dl flytande honung
  • 2 dl kokossocker
  • 100 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron, finrivet skal

Blåbärskompott

  • 1 gelatinblad
  • 2 dl blåbär
  • 2 msk flytande honung
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 msk vatten

Frosting

  • 450 g Philadelphia, rumstempererad
  • ¾ dl honung
  • 75 g smör, mjuk
  • 3 msk blåbärspuré

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform cirka 19-20 centimeter i diameter.
  2. Vispa ihop ägg, honung och kokssocker i en rostfribunke. Sätt bunken över ett varmt vattenbad och vispa smeten kraftigt tills den är cirka 50 grader. Ta av bunken från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat helt.
  3. Smält smöret och häll i mjölken.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna.
  5. Vispa i vätskan och de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt citronskalet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 50-55 minuter. Känn med en sticka om kakan är färdig.
  7. Ta ut kakan ur ugnen och vänd upp den på en plåt. Låt den svalna under formen.
  8. Blåbärskompott: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i cirka 5-10 minuter.
  9. Koka blåbär, honung, citronsaft och vatten i en kastrull i ett par minuter. Ta av kastrullen från plattan.
  10. Lyft upp gelatinet ur vattnet och lägg ner det i blåbärskompotten, rör om tills gelatinet smält. Låt fyllningen svalna.
  11. Frosting: Mixa färskosten och honungen.
  12. Vispa ihop smör och blåbärspuré med elvisp.
  13. Mixa i lite i taget av smör- och blåbärsblandningen i färskosten (den kan se lite skuren ut men går ihop i färskosten).
  14. Montering: Skär upp kakan så att du får tre bottnar.
  15. Bred frosting över bottnarna och lägg på blåbärskompott. Lägg ihop tårtan.
  16. Fyll en spritspåse med frostingen. Spritsa ut frostingen över hela tårtan i ett jämntjockt lager. Bred ut med en palett till en jämn yta. Spritsa på rosor med en stjärntyll. Garnera eventuellt med färska blåbär.