Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärssylt – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Godaste blåbärssylten gör du själv! Tänk på att sylten tjocknar när den kallnat. Gillar du kanel ger det extra krydda till din sylt, om inte hoppar du över den. Det här receptet ger cirka 1,2 l sylt.

Läs också: Så kokar du lingonsylt – enkelt recept

Läs också: Enkelt recept på hallonsylt

Ingredienser

1 portion
  • 2 l blåbär
  • 1 kg syltsocker
  • cirka 1 msk kanel (valfritt)

Så här gör du

  1. Lägg blåbär och syltsocker i en gryta. Låt bären koka upp under omrörning.
  2. Ta bort eventuellt skum. Låt blåbären koka i 3-5 minuter. Smaka av med kanel.
  3. Häll upp sylten i väl rengjorda torra burkar. Förvara burkarna svalt.
4 kommentarer om "Blåbärssylt – enkelt recept"
  • johny
    johny

    Konserveringsmedel används främst för att förhindra bakterier, jäst och mögel eller luft från att förstöra livsmedlet. Har läst att man kan hälla på några matskedar matolja uppe på sylten innan den försluts minskar risken för baskelusker hoppar på sylten och slipper konserveringsmedel

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till johny

      Har själv aldrig testat att använda matolja till sylt men det låter onekligen spännande. Berätta gärna hur det gick om du testat! Hälsningar Patricia på Mitt kök-redaktionen.

  • Hans Bergström
    Hans Bergström

    Jag brukar ställa burkarna upp och ner, vet inte om det gör nån nytta men jag har i alla fall aldrig fått mögel i dem fast de ibland har stått i ett par år.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Hans Bergström

      Hej Hans och tack för spännande tips! Detta kanske man skulle prova någon gång. Hälsningar Patricia på Mitt kök.