Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärssandwich

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

6 stycken
  • 1 dl blåbärskompott (se recept nedan)
  • 12 st goda kex (gärna våffelkex)

Glass

  • 6 ägggulor
  • 100 g socker
  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång, urskrapad

Blåbärskompott

  • 125 g + 50 g blåbär
  • 2 msk vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 pressad citron

Så här gör du

  1. Vispa äggulor och socker pösigt.
  2. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull.
  3. Slå den varma mjölken över ägg- och sockerblandningen under vispning. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning till glassen tjocknar. Den får inte koka. Ta bort kastrullen från värmen. Sila och kyl.
  4. Blåbärskompott: Blanda alla ingredienserna, utom 50 gram blåbär, i en kastrull, och värm till 112 grader. Rör om lite då och då.
  5. Tillsätt de resterande blåbären, rör om och häll upp i en väl rengjord burk.
  6. Kör smeten i glassmaskin. När smeten har börjat frysa, häll försiktigt i blåbärskompotten med motorn omgående.
  7. Frys om glassen om den fortfarande är väldigt mjuk efter att den har gått klart i maskinen.
  8. Ta en skopa glass och lägg på ett kex, lägg över ett kex som ett lock och tryck till försiktigt, så att du får en fin sandwich. Servera direkt eller frys igen.