Blåbärssandwich

Christina Sundien
Ingredienser
6 stycken
- 1 dl blåbärskompott (se recept nedan)
- 12 st goda kex (gärna våffelkex)
Glass
- 6 ägggulor
- 100 g socker
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång, urskrapad
Blåbärskompott
- 125 g + 50 g blåbär
- 2 msk vatten
- 1 dl strösocker
- 1/2 pressad citron
Så här gör du
- Vispa äggulor och socker pösigt.
- Koka upp mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull.
- Slå den varma mjölken över ägg- och sockerblandningen under vispning. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning till glassen tjocknar. Den får inte koka. Ta bort kastrullen från värmen. Sila och kyl.
- Blåbärskompott: Blanda alla ingredienserna, utom 50 gram blåbär, i en kastrull, och värm till 112 grader. Rör om lite då och då.
- Tillsätt de resterande blåbären, rör om och häll upp i en väl rengjord burk.
- Kör smeten i glassmaskin. När smeten har börjat frysa, häll försiktigt i blåbärskompotten med motorn omgående.
- Frys om glassen om den fortfarande är väldigt mjuk efter att den har gått klart i maskinen.
- Ta en skopa glass och lägg på ett kex, lägg över ett kex som ett lock och tryck till försiktigt, så att du får en fin sandwich. Servera direkt eller frys igen.

Du kanske även gillar
Populära recept