Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärspaj med pekannöttäcke

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g margarin eller smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 msk riktigt kallt vatten
  • 6 dl blåbär, 300 g, färska eller frysta
  • 1 1/2 msk maizena
  • 2 msk strösocker
  • Pekannöttäcke:
  • 75 g margarin eller smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl cane syrup (finns bland siraps­flaskorna i vanliga livsmedelsbutiker)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 2 dl havregryn
  • 100 g pekannötter
  • Servering:
  • vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass

Så här gör du

  1. Blanda vetemjöl, margarin eller smör, socker och vatten till en deg (använd gärna en matberedare). Tryck ut degen i en vanlig pajform. Ställ pajdegen på ett kallt ställe i 30 minuter.
  2. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
  3. Blanda blåbär, maizena och socker i en skål. Häll alltsammans i det förgräddade pajskalet.
  4. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt socker, cane syrup, vetemjöl, mjölk, havregryn och pekannötter. Låt toscasmeten få ett uppkok.
  5. Häll smeten över blåbären och grädda pajen i ytterligare cirka 15 minuter.
  6. Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.