Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärspaj med hemgjord vaniljsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

16 bitar

Pajdeg

  • 180 g saltat smör, rumstempererat
  • 250 g socker
  • 280 g vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 1/2 tsk grovmalen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula

Fyllning

  • 700 g frysta blåbär
  • 30 g potatismjöl

På pajen

  • 1 äggvita + lite vatten
  • 30 g socker

Vaniljsås

  • 1 l vispgrädde, 40%
  • 1 l mjölk, 3%
  • 6 2/3 dl socker
  • 20 äggulor (300 g)
  • 2 vaniljstänger

Så här gör du

  1. Blanda frysta blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
  2. Vispa ihop alla torra ingredienser. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter äggen i omgångar. Dela degen på 2 delar och plasta in. Låt vila i kylen i en timme.
  3. Sätt ugnen på 170 grader.
  4. Ta ut degarna och knåda smidigt. Kavla ut två stycken rundlar. Klipp papper och lägg i botten på formen. Lägg en rundel i formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
  5. Rör runt i blåbärsbunken och häll blåbären i formen. Lägg över den andra rundeln och nyp ihop degen på kanterna.
  6. Vispa upp äggvita och vatten lite för hand. Pensla pajen och strö över ett tunt lager med socker. Baka i ugnen i cirka 40 minuter.
  7. Vaniljsås: Rör ihop äggula och socker i en bunke. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna. Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och stänger.
  8. Slå över hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det löses upp lite.
  9. Häll vätskan tillbaka i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen nått 84 grader och tjocknar. Dra såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke. Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.