Blåbärspaj – enkelt och gott recept

Foto: Fotolia
Ingredienser
4 portioner
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 90 g smör
- 3 msk vatten
Fyllning
- 500 g frysta blåbär
- 2 dl socker
- 1 msk riven ingefära
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl grädde
Så här gör du
- Börja med att blanda ihop mjöl och salt i en bunke.
- Ta kylskåpskallt smör och skär ner i tärningar.
- Arbeta in smör i mjölet med hjälp av händerna.
- När smöret har blandats ut med mjölet så tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en boll.
- Lägg i en bunke och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåpet.
- Blanda blåbär med socker, ingefära, vaniljsocker.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Ta ut degen och kavla den tunt.
- Smörj en pajform och lägg ner degen försiktigt.
- Skär bort överflödig deg som sticker upp över kanterna.
- Fyll sedan formen med torkade ärtor eller vik ner folie så pajformen ligger still och baka pajskalet i 10-12 minuter.
- Ta ut ärtorna/foliet ur pajformen och låt pajskalet svalna.
- Fyll sedan skalet med blåbären och baka i ugnen i 15 minuter.
- Vispa grädde och servera!

Du kanske även gillar
Populära recept