Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärskaka

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

En riktigt enkel och härlig kaka som går snabbt att baka. Om man vill kan man byta ut blåbären mot hallon eller fint skuren, sockrad rabarber. Servera med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.

Ingredienser

10 portioner

Blåbärskaka

  • smör till formen
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 225 g blåbär
  • 3 msk riven kokos eller pärlsocker

Till garnering

  • eventuellt lite färska blåbär

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsfast form, cirka 30 x 25 centimeter.
  3. Vispa socker och ägg fluffigt.
  4. Smält smöret och låt det svalna.
  5. Sikta och blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål.
  6. Vispa i smöret och de torra ingredienserna i äggsmeten och vispa till en jämn smet.
  7. Häll upp smeten i formen och fördela blåbären över smeten. Strö över riven kokos eller pärlsocker.
  8. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40–45 minuter, tills den stannat i mitten, känn med en sticka.
  9. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna. Skär upp i bitar och servera gärna med lite färska blåbär.