Blåbärskaka med yoghurt och citron

Foto: Eva Hildén Smith
Ingredienser
8 bitar
- 1 kakform ½ liter + smör och ströbröd till formen
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 ¾ dl raps- eller majsolja
- 2 ägg
- 3 msk färskpressad citronsaft
- 4 dl tjock yoghurt på burk, rysk eller turkisk
- 4 dl strösocker
Fyllning:
- 100 g blåbär
- 1-1 ½ msk vetemjöl
Glasyr:
- 1 ½ dl siktat florsocker
- 1 msk färskpressad citronsaft
- ½ msk vatten
Topping:
- 100 g hallon
- 100 g blåbär
- citrontimjanblad
- florsocker
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.
- Blanda mjöl och bakpulver.
- Mät upp olja, ägg, citronsaft och socker i en bunke och vispa ihop. Vänd ner mjöl- och bakpulverblandningen och vispa ihop.
- Varva smeten och blåbär, blandade med mjölet i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kallna.
- Rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla den över kakan. Låt stelna.
- Garnera med färska bär och citrontimjanblad. Pudra över lite florsocker

Du kanske även gillar
Populära recept