Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärskaka i långpanna

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 31 st har redan röstat

En festlig bärkaka med en sockerkaksbotten, ostkräm som fyllning och massor av blåbär på toppen. Blåbären kan bytas mot vinbär eller björnbär.

Ingredienser

25 bitar
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl råsocker, strö
  • 100 g smör (rumsvarmt)
  • 3 ägg

Fyllning

  • 400 g philadelphia cream cheese
  • 2 1/2 msk marsanpulver (för kokning)
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 liter blåbär (rensade)

Så här gör du

  1. Klä en liten långpanna, cirka 25x35 cm med bakplåtspapper.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vanilj- och råsocker i en skål.
  3. Tillsätt smör och ägg och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Tryck eller kavla ut degen i lång- pannan. Förgrädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  5. Blanda samman ost och marsan-pulver till fyllningen.
  6. Vispa grädde och socker till fast skum och vänd ner i ostblandningen.
  7. Bred ut ostkrämen på den förgräddade bottnen. Strö över blåbär.
  8. Grädda i ytterligare 20-25 minuter. Låt svalna. Skär kakan i rutor. Strö ev över mera bär och dofta över florsocker vid serveringen.