Blåbärskaka i långpanna

Peter Kam
En festlig bärkaka med en sockerkaksbotten, ostkräm som fyllning och massor av blåbär på toppen. Blåbären kan bytas mot vinbär eller björnbär.
Ingredienser
25 bitar
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 1 1/2 dl råsocker, strö
- 100 g smör (rumsvarmt)
- 3 ägg
Fyllning
- 400 g philadelphia cream cheese
- 2 1/2 msk marsanpulver (för kokning)
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 liter blåbär (rensade)
Så här gör du
- Klä en liten långpanna, cirka 25x35 cm med bakplåtspapper.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, vanilj- och råsocker i en skål.
- Tillsätt smör och ägg och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
- Tryck eller kavla ut degen i lång- pannan. Förgrädda mitt i ugnen i 15 minuter.
- Blanda samman ost och marsan-pulver till fyllningen.
- Vispa grädde och socker till fast skum och vänd ner i ostblandningen.
- Bred ut ostkrämen på den förgräddade bottnen. Strö över blåbär.
- Grädda i ytterligare 20-25 minuter. Låt svalna. Skär kakan i rutor. Strö ev över mera bär och dofta över florsocker vid serveringen.

Du kanske även gillar
Populära recept