Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärsbullar med mandelfyllning

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Blåbär och mandel i saftiga bullar.

Ingredienser

25 bullar
  • 5 dl kall mjölk
  • 75 g jäst
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk stötta kardemummakärnor
  • 200 g mjukt smör
  • 2 liter vetemjöl
  • Mandelfyllning:
  • 200 g riven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 msk vatten
  • Övrig fyllning:
  • 2 dl blåbär, färska eller frysta
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk majsstärkelse

Dekoration

  • 1 ägg + en skvätt vatten till pensling
  • Mandelspån till dekoration

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och lös den i den kalla mjölken. Tillsätt strösocker, salt, kardemummakärnor och det rumsvarma smöret i klickar.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin cirka 12-15 minuter, eller cirka 20 minuter för hand, tills den känns smidig och elastisk. Låt degen vila 10 minuter så att spänningen släpper och degen blir mer följsam att arbeta med. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en 3-4 mm tjock rektangel.
  4. Bred på fyllningen. Blanda blåbären med florsocker och majsstärkelse i en skål. Strö därefter bären över fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. Skiva rullen i 3-4 centimeter tjocka skivor och lägg dem med snittytan uppåt i bullformar på en plåt. Det går också bra att använda en muffinsplåt. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Låt bullarna jäsa cirka 1 timme. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspånen.
  6. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de blir gyllene, cirka 10 minuter.