Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärsbakelse

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 stycken

Botten

  • 100 g smör, mjukt
  • 3 ¾ dl mandelmjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2 dl lättströ
  • 3 ägg

Blåbärsmousse

  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl blåbärspuré (mixade blåbär)
  • ½ dl lättströ

Blåbärssås

  • 2 dl blåbär
  • 2 tsk lättströ

Till garnering

  • 4 dl bär, till exempel blåbär och björnbär

Tillbehör

  • eventuellt vispgrädde

Så här gör du

  1. Botten: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en form, cirka 25 × 25 centimeter. Vispa ihop smör, mandelmjöl, vaniljpulver och lättströ.
  3. Vispa i ett ägg i taget.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–17 minuter. Låt svalna.
  5. Blåbärsmousse: blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
  6. Vispa upp grädden.
  7. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull, dra av från plattan. Blanda i blåbärspurén och lättströ i kastrullen. Vänd ner blandningen i grädden.
  8. Bred ut moussen på botten och sätt in i kylen i cirka 3–4 timmar eller i frysen i 2 timmar.
  9. Stick ut 4 rundlar, cirka 8 centimeter i diameter.
  10. Blåbärssås: mixa blåbär och lättströ till en sås. Garnering
  11. Garnera med bär och ringla över blåbärssåsen.
  12. Servering: servera bakelsen som den är eller med lite vispad grädde.