Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärsbakelse

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Len blåbärsmousse på en härlig mandelbotten. Lägg på bär och ringla över blåbärssås. Riktigt läckert! Dessutom fri från både gluten och socker. Lite vispad grädde är gott till.

Ingredienser

4 stycken

Botten

  • 100 g smör, mjukt
  • 3 ¾ dl mandelmjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2 dl lättströ
  • 3 ägg

Blåbärsmousse

  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl blåbärspuré (mixade blåbär)
  • ½ dl lättströ

Blåbärssås

  • 2 dl blåbär
  • 2 tsk lättströ

Till garnering

  • 4 dl bär, till exempel blåbär och björnbär

Tillbehör

  • eventuellt vispgrädde

Så här gör du

  1. Botten: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en form, cirka 25 × 25 centimeter. Vispa ihop smör, mandelmjöl, vaniljpulver och lättströ.
  3. Vispa i ett ägg i taget.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–17 minuter. Låt svalna.
  5. Blåbärsmousse: blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
  6. Vispa upp grädden.
  7. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull, dra av från plattan. Blanda i blåbärspurén och lättströ i kastrullen. Vänd ner blandningen i grädden.
  8. Bred ut moussen på botten och sätt in i kylen i cirka 3–4 timmar eller i frysen i 2 timmar.
  9. Stick ut 4 rundlar, cirka 8 centimeter i diameter.
  10. Blåbärssås: mixa blåbär och lättströ till en sås. Garnering
  11. Garnera med bär och ringla över blåbärssåsen.
  12. Servering: servera bakelsen som den är eller med lite vispad grädde.