Blåbärsbakelse

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
4 stycken
Botten
- 100 g smör, mjukt
- 3 ¾ dl mandelmjöl
- 2 krm vaniljpulver
- 2 dl lättströ
- 3 ägg
Blåbärsmousse
- 4 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
- 1 ½ dl blåbärspuré (mixade blåbär)
- ½ dl lättströ
Blåbärssås
- 2 dl blåbär
- 2 tsk lättströ
Till garnering
- 4 dl bär, till exempel blåbär och björnbär
Tillbehör
- eventuellt vispgrädde
Så här gör du
- Botten: sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en form, cirka 25 × 25 centimeter. Vispa ihop smör, mandelmjöl, vaniljpulver och lättströ.
- Vispa i ett ägg i taget.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 15–17 minuter. Låt svalna.
- Blåbärsmousse: blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
- Vispa upp grädden.
- Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull, dra av från plattan. Blanda i blåbärspurén och lättströ i kastrullen. Vänd ner blandningen i grädden.
- Bred ut moussen på botten och sätt in i kylen i cirka 3–4 timmar eller i frysen i 2 timmar.
- Stick ut 4 rundlar, cirka 8 centimeter i diameter.
- Blåbärssås: mixa blåbär och lättströ till en sås. Garnering
- Garnera med bär och ringla över blåbärssåsen.
- Servering: servera bakelsen som den är eller med lite vispad grädde.

Du kanske även gillar
Populära recept