Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärs- och vaniljbullar

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

24 stycken
  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g margarin eller smör
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • cirka 1 1/2 dl vaniljkräm (jag använder vaniljkräm som fått koka)
  • cirka 1 1/2 dl blåbärssylt (gärna hemmagjord)
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Glasyr:
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • cirka 2 dl kokos

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Rör ner lite av degvätskan i jästen och rör så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, bakpulver, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 24 delar. Rulla en bulle av varje del och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa i cirka 30 minuter.
  4. Gör en grop med pekfingret i bullarna och fyll dem med vaniljkräm och blåbärssylt.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i 225 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
  6. Rör ihop florsocker och äggvita, blandningen ska vara tjock. Använd gärna en elvisp. Pensla bullarna med florsockret och doppa dem i kokos.