Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Björnstek med ugnsbakade rotsaker

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

En spännande huvudrätt med björnstek, madeirasås och ugnsbakade rotsaker. Björnköttet har en tydlig viltsmak, men uppfattas som ganska milt då det är fett och saftigt.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg björninnanlår
  • salt & svartpeppar

Madeirasås

  • 2 msk smör
  • 2 msk hackad röd lök
  • 20 torkade enbär
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 2 dl Madeiravin
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 dl grädde
  • 4 dl crème fraiche

Ugnsbakade rotsaker

  • 10 mandelpotatisar
  • 1 röd paprika
  • 1/2 purjolök
  • 2 morötter
  • 5 svartrötter
  • 1 gul lök
  • 2 msk sirap

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra björnköttet och sätt in det i ugnen. Låt det stekas i 20 minuter i den låga värmen.
  2. Skala under tiden potatis, morötter, svartrötter och lök. Skiva sedan alla grönsakerna, även paprikan och purjolöken, och lägg i en ugnssäker form. Ringla över sirapen och rör om.
  3. Höj ugnens värme till 175 grader och sätt in grönsakerna i 40 minuter. Låt köttet vara kvar i ugnen tills stektermometern visar 60 grader.
  4. Gör under tiden såsen. Hacka löken och stek den i smör i en kastrull.
  5. Låt enbär och vitpeppar steka med en stund.
  6. Häll över vinet och lägg ner buljongtärningarna. Koka upp under omrörning och reducera såsen till hälften.
  7. Blanda ihop grädde och crème fraiche i en bunke. Rör ner blandningen i såsen. Låt såsen puttra på låg värme i några minuter och salta litet.
  8. Skär björnsteken i skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med såsen och de ugnsbakade grönsaker.