Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Billig och god fisksoppa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 44 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 sei- eller torskblock, tinat
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 msk olivolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/4 krm cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 burk tomater
  • ca 1 l kokande vatten
  • salt
  • 2-3 tsk jungfruolja
  • nymalen svartpeppar
  • basilikablad

Till servering

  • 4-5 msk majonnäs
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 3 msk hackad basilika
  • brödkrutonger

Så här gör du

  1. Skär fisken i bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa, klyfta och skiva fänkålen. Skala och skär moroten och palsternackan i tärningar.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan ca 3 min. Tillsätt fänkål, morot och palsternacka och fräs ca 3 minuter, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt tomatpurén, cayennepeppar, paprikapulver och fräs ca 1 minut. Blanda i tomaterna och hälften av vattnet, koka soppan under lock ca 20 minuter. Lägg i fiskbitarna och sjud 5-8 minuter eller tills fisken är klar. Mixa soppan slät med stavmixer, späd den med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok. Smaka av med salt. Fördela soppan i skålar. Ringla över jungfruoljan. Peppra. Garnera med basilikablad.
  3. Servera soppan med majonnäsen blandad med citronsaften och basilikan. Brödkrutonger är goda att servera till.