Biff Rydberg

Ingredienser
2 portioner
Senapssås:
- 1 dl Grädde
- 1 msk Coleman's senapspulver
- 1/2 msk Dijonsenap
- 1/2 msk Pepparrot, riven
- 1 nypa Strösocker
- Salt
- Peppar
Kött och potatis:
- 200 g Biff eller svans av oxfilé
- 400 g Potatis, rå tärnad (jag gillar Amadine)
- 1 st Gul lök, grovt hackad
- 1 dl Öl, gärna mörkt
- Salt
- Peppar
- 1 knippe Färsk persilja
- 2 st Äggulor
Så här gör du
- Förbered köttet genom att skära bort ev senor. Tärna köttet. Tänk på att låta det ligga framme och bli rumstempererat. Då blir det mycket lättare att få den där goda stekytan. Skala och tärna potatisen. Lägg i kallt vatten tills det är dags så slipper du lite stärkelse. Hacka löken. Riv pepparrot.
- Vispa grädden "fluffigt" inte hårt som till efterrätt, utan mer som sås. Blanda ner senapspulver, dijonsenap, pepparrot och socker. Smaka av med salt och peppar. Ställ krämen svalt till servering.
- Råstek potatisen i olja och smör, så får den fin färg och smak. När smöret precis slutar bubbla en massa, är det dags att steka. Låt potatisen få fin färg men inte bli bränd. Jag använder 7:an av 10 på vår spis. Ställ åt sidan och täck med lock eller liknande så håller den sig ett tag.
- Stek lök gyllene (som potatisen - varm panna med både olja och smör). Slå på ölen och låt det koka in på svag värme. Dra åt sidan.
- Nu är det dags för köttet. Värm stekpannan. Smör och olja. Smöret slutar bubbla, då i med köttet. Håll koll så att du inte lägger i för mycket kött, då sjunker temperaturen och köttet blir kokt och grått... Det vill vi inte. Det ska få en fin yta i en ganska het panna. Och det är nöt och ingen fara om det är lite rosa i mitten, så bra yta, men ganska raskt, och sedan upp på serveringsfat.
- Lägg upp kött, vid potatis, vid lök och strö över persilja. Två äggulor i var sitt äggskal går gärna på toppen.

Du kanske även gillar
Populära recept