Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Biff med brässerad kålrot och madeirasås


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner.
  • 4 ryggbiffar à 150 g


Brässerad kålrot:


  • 1 liten kålrot

  • 2 msk smör

  • 2 msk kalvfond

  • salt och peppar

  • 1 msk råsocker


Champinjoner med vitlök:


  • 200 g skogschampinjoner

  • 1 msk olivolja

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk finhackad persilja eller rosmarin

  • salt och peppar


Madeirasås:


  • 1 schalottenlök
  • 
2 msk smör

  • 2 dl madeira

  • 1 dl rödvin

  • 3 msk kalvfond

  • 1 dl grädde


Till servering:


  • 1 salladshuvud, t ex ekblad

  • 1 ask körsbärstomater

  • 3 msk olivolja

  • 2 msk balsamvinäger

  • salt och svartpeppar



Så här gör du

  1. Ta fram köttet och låt det få rumstemperatur.
  2. Skala och skär kålroten i mindre kuber. Hetta upp smöret i en kastrull. Bryn i ca 5 minuter. Tillsätt kalvfond och krydda försiktigt med aningen salt och nymald svartpeppar. Sjud i ca 10 minuter tills kålroten känns mjuk. Tillsätt sockret och låt det smälta ner i några minuter.
  3. 
Rensa svampen och skär den i kvartar. Hetta upp oljan i en panna och bryn svampen i några minuter. Skala och finhacka vitlöken. Rör ner den med örter och krydda med salt och peppar. Stek i ytterligare någon minut.

  4. Fortsätt nu med att göra såsen.
  5. Skala och finhacka schalottenlöken. Hetta upp smör i en kastrull. Bryn löken utan att den tar färg. Tillsätt nu madeira, vin och kalvfond. Koka utan lock i ca 10 minuter tills vätskan har reducerats till ungefär hälften. Häll ner grädden och koka samman till en krämig sås.

  6. Krydda biffarna med salt och peppar på bägge sidor. Stek dem i smör några minuter per sida. Ta upp köttet och låt det vila några minuter på ett fat.

  7. Skölj salladen och dela tomaterna. Arrangera salladen på ett fat och ringla över dressingen.