Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Biff à la Lindström

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Låter svensk men kan ha ett ryskt ursprung. När kapten Henrik Lindström, född och uppvuxen i Sankt Petersburg, var på besök på hotell Witt i Kalmar beställdes ingredienserna, bland annat kapris och rödbeta, in till bordet där hans vänner fick blanda en biff som sedan stektes i gjutjärnspanna. Det hela ska ha skett den 4 maj 1862, enligt den ovanligt detaljerade beskrivningen.

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g nötfärs
  • 100 g blandfärs
  • 2 msk finhackad, gul lök
  • 2 msk kapris
  • 4 msk inlagda, hackade rödbetor
  • 1 dl rödbetsspad
  • 4 äggulor
  • smör till stekning
  • 1 dl grädde
  • salt och svartpeppar

Till servering:

  • kokt potatis
  • brynt smör
  • pressgurka eller saltgurka

Till garnering:

  • dill
  • persilja

Så här gör du

  1. Skala och finhacka löken. Grovhacka hälften av kaprisen (det ger mer smak) och tärna rödbetorna fint. Blanda färsen väl med alla ingredienser, krydda med salt och peppar.
  2. Forma fyra stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme i 4–5 minuter på varje sida, och lyft sedan upp. Slå i rödbetsspadet och grädden i stekpannan låt koka ner något till sky. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera med kokt potatis, brynt smör och pressgurka (eller saltgurka). Garnera med dill och persilja.