Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bialys på rabarber

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

24 stycken
  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl råsocker
  • ½ tsk salt
  • 2 dl rågmjöl, grovt
  • 11 dl vetemjöl

Fyllning

  • 500 g rabarber
  • 2 msk vatten
  • 2 ½ dl syltsocker

Till pensling

  • 1 ägg

Glasyr

  • 1-2 msk vatten
  • cirka 1 ½ dl florsocker

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli 37 grader. Häll vätskan över jästen. Tillsätt råsocker, salt och rågmjöl.
  2. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i cirka 4-5 minuter. Lägg på plastfolie eller en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  3. Sätt under tiden på ugnen på 210 grader.
  4. Fyllning: Skär rabarbern i halvcentimeter tjocka bitar. Lägg rabarbern i en kastrull, häll på vattnet och koka upp, låt sjuda i 4-5 minuter tills rabarberbitarna börjar mjukna. Rör om under tiden.
  5. Rör ned syltsockret och låt koka upp, rör under tiden. Låt kompotten sjuda ett par minuter, dra sedan av från värmen och kyl snabbt ner kompotten i ett kallt vattenbad.
  6. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i 24 bitar. Forma degen till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, platta till och gör ett hål i varje bulle till fyllningen.
  7. Lägg i fyllning, pensla kanterna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  8. Glasyr: Rör ihop vatten och florsocker. Ringla glasyren över de varma bullarna och låt dem svalna på ett galler.