Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bentolåda med misolax, ris och grönsaker




Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 person

  • 1 1/2 dl kokt ris

  • 140 g laxfilé

  • 1 tsk miso

  • 1 morot

  • 1 broccoli

  • 5 körsbärstomater

  • 1 bit gurka

  • 4 minimajs

  • 2 salladsblad

  • Till dekoration:

  • 1 remsa nori

  • 1 remsa purjolöksblast

Så här gör du

  1. Koka riset efter anvisning på paketet. För att forma en panda eller en annan figur använder du sushiris, annars kan du ersätta riset med bulgur, quinoa eller nudlar. Forma det kalla riset med blöta händer och klipp ut ögon, nos och öron ur ett ark nori och klistra på det fuktiga riset.
  2. 
Misolax, gårdagens middag? Gnid in en upptinad laxfilé med miso och grilla på 225 grader i ugnen i cirka 10 minuter. Kan bytas mot kyckling eller strimlad biff.

  3. Kokta grönsaker: Välj broccoli, blomkål eller den ljusgröna korsningen romanesco, Koka upp saltat vatten på spisen och förväll de sköljda och delade grönsaksbuketterna i ett par minuter, de ska inte vara genomkokta. Haricots verts eller sugarsnaps går också bra att tillaga på liknande sätt.

  4. Färska grönsaker: Hela grönsaker som körsbärstomater håller sig fräscha länge. Salladsbladen sköljs och klappas torra, medan morötter och gurka blir extra krispiga om de får ligga och dra i iskallt vatten ett par timmar eller under natten. Dela först gurkan på längden och skopa ur kärnorna innan du skär den i båtar. Morötterna skalas och strimlas tunt. Knyt ihop strimlorna med gräslök eller en remsa purjolöksblast som du först förväller i ett par minuter tillsammans med grönsakerna i steg 3.
  5. 
Konserverade grönsaker: Böngroddar, konserverade bönor, minimajs eller majskorn. Alla blir goda om du sköljer av dem med kallt vatten i ett durkslag. Lägg dem på ett salladsblad, eller vira in minimajsen i sallad och stapla tätt.
snyggt. Bentolådor gör lunchen till en estetisk upplevelse.