Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Benmärgsbuljong

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Förr gjorde man långkok med benen kvar i grytan. Den trendiga benmärgsbuljongen är alltså ingen nymodighet. I benmärgen är koncentrationen av protein, mineraler och fettlösliga vitaminer som allra störst. Här hittar vi glukosamin som hjälper kroppens återställning av brosk, mineraler som kalcium och magnesium som stärker skelettet, samt aminosyran glycin som anses ha en lugnande effekt.

Recept: Niklas Ekstedt

Recept och bild från boken Happy Food 2.0 av Niklas Ekstedt & Henrik Ennert (Bookmark Förlag) Finns på bland annat Adlibris

Ingredienser

1 sats
  • 2 kg märgben
  • 3 l vatten
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 lökar
  • 1/2 vitlök
  • 4 morötter
  • 1/2 purjolök
  • 3 lagerblad
  • 6 kvistar timjan
  • 10 svartpepparkorn

Så här gör du

  1. Rosta benen i ugn 40–50 minuter på 200°C, rör om efter halva tiden.
  2. Lägg de rostade benen i en kastrull. Täck med vatten och häll på vinägern. Låt stå 30 minuter.
  3. Koka upp och låt sjuda 2 timmar, skumma av ordentligt.
  4. Skala lök, vitlök och grönsaker. Skär i grova bitar, ca 3 x 3 cm.
  5. Tillsätt grönsaker och kryddor i kastrullen.
  6. Fortsätt sjuda på mycket låg värme eller ställ in i ugn på 95°C i 48 timmar.
  7. Sila.
  8. Värm upp försiktigt vid servering.
2 kommentarer om "Benmärgsbuljong"