Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Belugaböff – vegetarisk boeuf bourguignon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Långkoket – ett superknep som påminner oss om myset med den ibland så långa och mörka vintern. Dofterna från en gryta som står och puttrar i timmar ger en känsla av trygghet och hemtrevnad.
Följ gärna receptet nedan, men har du andra smaker eller grönsaker hemma som börjar slokna och sjunger på sista versen, så är böffen ett utmärkt slukhål! Det går alltså att ösa i lite vad som helst. Sedan är det bara att koka, krydda efter eget tycke och servera med ett gott bröd. Vår vegetariska boeuf bourguignon är laddad med mycket rödtjut, beluga och lök!

Recept ur kokboken ”Nyfiken grönare: smartare vego” av Cecilia Blankens & Kristin Johansson (Norstedts Förlag). Boken finns på bland annat Adlibris och Bokus.

Ingredienser

6 portioner
  • 2-3 stora morötter
  • 1 paprika i valfri färg
  • 250 g svamp
  • olja
  • en klick smör
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 3 dl torkade belugalinser
  • torkade kryddor: timjan och lagerblad
  • 1 l vatten
  • 5 dl rödvin
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1/2 dl tomatpuré, ajvar eller harissa
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk soja
  • 1-2 dl inlagd syltlök
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • rostat bovete
  • hackad persilja
  • crème fraiche

Så här gör du

  1. Skölj och skala eller borsta grönsakerna. Rensa svampen. Skär morot, paprika och svamp i bitar.
  2. Stek alltsammans i olja och en klick smör i en stor kastrull tills det fått färg. Lägg blandningen åt sidan men fortsätt använda kastrullen.
  3. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs tillsammans med linser, timjan, lagerblad och olja i kastrullen.
  4. Tillsätt vatten, vin, buljong, tomatpuré, senap och soja och rör om. Låt puttra på låg värme under lock, minst 20 minuter men gärna mycket längre.
  5. Addera de stekta grönsakerna och syltlöken och låt allt puttra ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med bovete, persilja och en klick crème fraiche.