Belgiska våfflor – recept

Ingredienser
12 stycken
- 2 ägg
- 125 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 2 dl vatten eller sodavatten
- 15 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 3/4 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 6 3/4 dl vetemjöl
Hallongrädde
- 4 dl vispgrädde
- 2 dl hallon
Rårörda hallon
- 4 dl hallon
- 3 msk strösocker
Så här gör du
- Knäck äggen och separera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en ren och torr skål och gulorna i en separat skål.
- Smält smöret, häll i mjölken och vattnet i smöret och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och häll på vätskan. Vispa i äggulorna, salt, socker, vaniljsocker och vetemjöl i vätskan. Rör tills det blir en jämn smet.
- Vispa upp äggvitorna och vänd ner i smeten. Låt sedan smeten vila i 20 minuter.
- Hallongrädde: Vispa upp grädden, mosa hallonen grovt med en gaffel och rör ner i grädden.
- Rårörda hallon: Blanda hallonen som ska råröras med socker, rör om och låt stå i cirka 10 minuter tills sockret smält.
- Gräddning & servering: Grädda våfflorna i ett belgiskt våffeljärn, om du har. Om du inte använder teflonjärn ska du pensla våffeljärnet med smör mellan gräddningarna. Servera med hallongrädde och rårörda hallon.

Du kanske även gillar