Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Beignets med mörk fudgekolasås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Beginets är läckra munkar som är vanliga i de franska kvarteren i New Orleans. Man kan servera dem som dessert med olika tillbehör eller bara som de är med en kopp kaffe.

Ingredienser

24 stycken

Beginets

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 7 ½-8 dl vetemjöl, spar lite mjöl till utbakningen
  • cirka 8 dl neutral olja till fritering till exempel rapsolja eller majsolja
  • 3 dl florsocker

Mörk fudgekolasås

  • 2 dl muscovadosocker
  • 50 g smör
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk mörk sirap

Tillbehör

  • vaniljglass
  • pekannötter
  • lättvispad grädde.

Så här gör du

  1. Beginets: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Rör tills vätskan är ljummen. Häll vätskan över jästen. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och ägg.
  2. Arbeta in lite mjöl i taget till en smidig deg. Arbeta degen i cirka 5-6 minuter. Sätt på plastfilm eller lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i cirka 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel cirka 1 ½ centimeter tjock och skär upp i 24 bitar. Lägg på en bakduk.
  4. Häll oljan i en stor kastrull och värm till cirka 170-180 grader.
  5. Strö ut hälften av florsockret på en plåt och häll andra hälften i en fin sil.
  6. Fritera några degbitar åt gången, lyft upp ur oljan och lägg dem på ett fat med hushållspapper. Vänd genast munkarna i florsocker och pudra över lite florsocker.
  7. Mörk fudgekolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Rör om tills smöret smält, koka upp och sjud några minuter tills kolasåsen börjar tjockna. Rör om då och då i botten så att det inte bränns, men rör inte hela tiden. Tänk på att såsen tjocknar lite när den svalnat.
  8. Servera: Servera munkarna med vaniljglass, pekannötter, kolasås och lättvispad grädde.