Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bechamelsås – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 71 st har redan röstat

Bechamelsås är en enkel vit grundsås på smör, mjöl, mjölk och grädde. Här är ett enkelt och snabbt recept som passar perfekt till en god lasagne, torsk med äggsås eller stuvning i olika varianter.  Kanske är bechamel den vanligaste och mest användbara grundsåsen. Smaksatt med riven ost och kanske lite muskot är den given i lasagne, och smaksatt med senap passar den till kokt kyckling och lutfisk. Andra goda smaksättningar är citron, pepparrot, örter, ägg och kaviar.

Läs också: Bearnaisesås – så gör du den godaste

Läs också: Rödvinssås – recept på enkel klassisk sås

Ingredienser

4 portioner
  • 1 ½ msk smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk eller lika delar mjölk/grädde (eller buljong från kött eller fisk)
  • 2 krm salt
  • ½ krm nymald vitpeppar
  • muskot

Så här gör du

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Rör i mjölet ordentligt, så det blir väl blandat med smöret.
  2. Späd i omgångar med vätskan. Vispa hela tiden.
  3. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Vispa då och då. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite muskot.