Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bearnaisesås – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 249 st har redan röstat

En hemmagjord klassisk bearnaisesås känns lyxig och är alltid populärt att bjuda på. En egen Bea är dessutom mycket godare än en färdigköpt. Bearnaisesås är perfekt tillbehör till grillat – och inte alls så svår att göra som man kanske tror.
Med ett enkelt recept gör du ditt godaste tillbehör till din köttbit helt på egen hand. Och det bästa av allt – har du en gång lärt dig kan du göra hur mycket bearnaise som helst – när du vill.

Enkelt och väldigt gott!

Läs också: Recept på grillad entrecote med bearnaisesås

Läs också: Tommy Myllymäki tipsar: Så lyckas du med bearnaisesåsen

Läs också: Rödvinssås – enkelt och snabbt recept

Ingredienser

4 portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 2 msk hackad färsk dragon
  • 250 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • vitpeppar

Till garnering

  • 1 msk hackad färsk persilja och dragon

Så här gör du

  1. Finhacka löken. Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull. Låt koka samman, reducera, tills hälften av vätskan återstår.
  2. Sila bort löken och mät så att vätskan är cirka 1⁄2 deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt dragon.
  3. Smält smöret och håll det varmt över ett vattenbad.
  4. Sätt kastrullen med vinägern över ett annat vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern. Det är viktigt att såsen inte kokar, då skär den sig.
  5. Vispa ner smöret i såsen under ständig och kraftig vispning. Tillsätt lite i taget så att såsen inte skär sig.
  6. Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  7. Håll såsen varm över vattenbad fram till servering. Strö över hackad persilja och dragon.
4 kommentarer om "Bearnaisesås – recept"
    • Frykis
      Frykis
      svar till Ola Nyström

      Nja det den här satsen räcker nog till 4 pers. Det går att frysa det som ev blir över.

      • Mitt Kök
        Mitt Kök
        svar till Frykis

        Hej, receptet är till fyra personer, dvs 4 portioner. Det står nu lite tydligare i receptet. Lycka till med bean!
        Mvh Mitt kök-redaktionen.

  • Jeanne
    Jeanne

    Såsen blev jättebra, lät den stå kvar i kastrullen över vattenbad fram till serveringen, men då har den skurit sig! Vad hände? Den var hur fin som helst när den bar klar. Tips?