Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bearnaisesås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 2 msk hackad, färsk dragon
  • 250 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk hackad persilja

Så här gör du

  1. Skala och finhacka löken. Lägg löken i en kastrull, häll på vinägern och vattnet.
  2. Koka upp och reducera till hälften.
  3. Sila av löken och mät så att vätskan är cirka ½ deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få ½ deciliter vätska. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt dragon.
  4. Smält smöret och låt det svalna något och håll det varmt i ett varmt vattenbad.
  5. Sätt kastrullen med vinägern i ett varmt vattenbad och vispa ner äggulorna i vinäger med hjälp av en elvisp. Såsen får inte koka, då skär den sig.
  6. Vispa nu ner smöret i såsen under ständig, kraftig vispning. Tillsätt lite i taget så att inte såsen skär sig.
  7. Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Vänd i persiljan.
  8. Håll såsen varm fram till servering i ett varmt vattenbad.