Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bastugryta på älgkött

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Mustig älggryta

Ingredienser

6 portioner
  • 150 g Rimmat sidfläsk (eller bacon)
  • 6-800 g Älgkött
  • 2 st Röd Lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 0,5 st Rotselleribit
  • 2 st Morötter
  • 3 dl Rödvin
  • 1 msk Viltfond eller 1 st buljongtärning
  • 1 msk Timjankvist eller torr timjan
  • salt & peppar
  • 2-3 msk Vetemjöl
  • 2 dl Grädde
  • 0,5 dl Trattkantareller torkade (färska 2 dl hackade)
  • 2 msk Messmör
  • 1-2 tsk Paprikapulver gärna rökt
  • 2 msk Tomatpuré

Så här gör du

  1. 800 g älgkött högrev eller stek skärs i grytbitar. Skär fläsket i tärningar och stek dom i stekgrytan. Bryn köttet i smör och lite olja i en stekpanna, salta och peppra samt pudra över 1 tsk rökt paprikapulver. Lägg köttbitarna i stekgryta tillsammans med fläsket. Tillsätt morotsslantar från 2 morötter och rör om efter en eller två minuter tillsätts en halv liten rotselleri som skurits i centimeterstora bitar. Skär 2 röda lökar i tunna klyftor, hacka 2 små eller 1 stor . Stek löken i stekpannan och lägg dom i grytan tillsammans med köttet och rotsakerna. Pudra 2 msk vetemjöl överköttet och löken. Slå över 2-3 dl rött vin, jag använde El Coto. Låt grytan koka upp tillsätt en kvist timjan eller 1 msk torkad timjan, 2 msk tomatpure,1 msk viltfond. Lägg i 1-2 dl hackade trattkantareller, antingen färska som man först stekt i torr stekpanna eller också man först stekt i torr stekpanna eller också torkade trattkantareller som fått svälla i vatten. Låt grytan sjuda under lock i minst 1 timme gärna två. Under tiden kan man passa på att basta eller provsmaka vinet. Titta till grytan ibland och rör om så att den inte kokar torr eller bränner fast. Späd med vatten om det ser ut som om det är för lite vätska i grytan. Tillsätt nu 2 dl grädde och 1,5 msk messmör låt grytan koka ytterligare 15-30 minuter utan lock så att grytan får en lagom konsistens. Servera med pressad potatis alternativt ris eller couscous. picklade grönsaker, pressgurka eller gelé passar utmärkt till. Drick gärna samma vin till grytan som man har i. Bon apetit!