Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bästa receptet på saffransbullar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 53 st har redan röstat

Christina Gyllner bjuder på sitt saftigaste och godaste recept på saffransbullar, lussebullar, lussekatter, vad man än vill kallas dessa godsaker.

Ingredienser

1 portion

Saffransinläggning

  • 1,5 g saffran, gärna pistill
  • 1 msk strösocker
  • 1 1/2 msk konjak eller annan starksprit

Saffransdeg

  • 2 dl korinter, blötlagda kvällen innan i vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 msk flingsalt
  • 1 tsk kardemumma kärnor
  • 7 dl mjölk, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 1/8 paket jäst
  • 1400 g vetemjöl ( 20-21dl)
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 ägg + en nypa salt till pensling

Så här gör du

  1. Blanda alla ingredienserna till saffransinläggningen och låt stå över natten, eller längre om du har tid. Täck med lite plast alternativt att du har allt i en liten burk i kylen.
  2. Blötlägg dina korinter i vatten över natten. Krama ur innan du tillsätter de i degen.
  3. Blanda strösocker, flingsalt, malda kardemummakärnor, mjölk, ägg, inlagd saffran och jäst i en stor skål.
  4. Tillsätt mjölet tills degen gått ihop. Knåda in det rumsvarma smöret och urkramade korinter, knåda för hand till en elastisk deg. Täck med plastfilm och låt jäsa i ca 3 timmar.
  5. Baka ut dina lussekatter, har du en våg brukar 70 g bullen vara ett bra mått. Annars gör du så små eller stora du vill. Du kan fylla med olika fyllningar eller göra en helt klassisk liten katt.Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 3 timmar. Täck med plastfilm. Jag brukar ha plåtarna i ugnen, där drar det inte. Se då till att ugnen är avstängd!
  6. Värm ugnen till på 225 grader.
  7. Knäck de två äggen i en skål och ha i lite salt, det gör att ägget blir rinnigare och lättare att pensla på.
  8. När ugnen är varm. Grädda dina lussebullar i ca 10 minuter tills de är gyllene. Rotera plåten en gång under gräddning. Pensla först med ägg när de precis kommer ur ugnen. Låt svalna helt och frys in styckevis de som du inte äter upp.