Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizzadeg – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 54 st har redan röstat

Ingredienser

4 pizzor
  • 1/2 pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitt vin
  • 5-6 dl vetemjöl

Enklaste & godaste tomatsåsen

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk passerade tomater av god kvalitet
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk socker

Margherita…

  • pizzadeg, enligt grund-receptet ovan
  • tomatsås, enligt grund-receptet ovan
  • 2 mozzarellaost
  • 150 g riven parmesanost

Pizza med bresaola, rucola & parmesan

  • pizzadeg, se recept ovan
  • tomatsås, se recept ovan
  • 4 mozzarellaost à 125 g
  • 150 g bresaola i tunna skivor
  • 50 g parmesanost, hyvlad
  • rucola
  • färsk basilika
  • 3 msk olivolja

Till servering

  • eventuellt körsbärstomater

Pizza bianca med avokado & rökt lax

  • pizzadeg, se recept ovan
  • 4 mozzarellaost à 125 g
  • flingsalt
  • olivolja
  • 4 avokado
  • 250 g färskrökt lax i skivor
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1/2 rödlök

Till servering

  • 1 lime

Tomatpizza med räkor, fetaost & oliver

  • pizzadeg, se recept ovan
  • tomatsås, se recept ovan
  • 2 mozzarellaost à 125 g
  • 300 g körsbärstomater, gärna i olika färger
  • 300 g skalade stora räkor
  • 2-3 msk sweet chilisås
  • 200 g fetaost
  • 1 dl svarta oliver
  • färsk oregano
  • 2-3 msk olivolja

Pizza med tonfisk, kronärtskockor & ägg

  • pizzadeg, se recept ovan
  • tomatsås, se recept ovan
  • 2 tonfisk i vatten
  • 1 burk inlagda kronärtskockor i olja
  • 2 mozzarellaost à 125 g
  • 150 g riven parmesanost
  • 4 ägg
  • cocktailkapris
  • färsk spenat
  • svartpepppar

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och honung.
  2. Häll över ljummet vatten och rör tills jästen lösts upp ordentligt.
  3. Tillsätt olivolja, vin och till sist mjölet.
  4. Arbeta till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
  5. Jäs i 45 minuter.
  6. Dela degen i fyra bitar, forma till bollar och kavla ut till runda pizzor på mjölat bakbord.
  7. Tomatsås: Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem snabbt i olivolja. De ska inte ta färg.
  8. Häll i de passerade tomaterna och smula ner buljongtärningen. Låt koka ihop några minuter.
  9. Smaka av med lite socker och låt svalna något innan såsen breds ut på pizzorna
  10. Margherita: Bred ut tomatsåsen över pizzorna, lägg på skivor av mozzarella och toppa med färskriven parmesanost.
  11. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter.
  12. Bred ett jämt lager tomatsås över pizzorna och lägg över mozzarellaskivor.
  13. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 10-12 minuter.
  14. Ta ut pizzorna och toppa med bresaolaskivor, hyvlad parmesan, rucola och färska basilikablad.
  15. Avsluta med att ringla över lite fin olivolja. Gott är också att servera söta körsbärstomater till pizzan.
  16. Kavla ut degen till fyra runda pizzor och lägg på tunna skivor mozzarellaost. Smula över några nypor flingsalt och ringla på lite fin olivolja.
  17. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 10-12 minuter eller tills pizzorna fått fin gyllene färg.
  18. Skär avokadon i fina klyftor och strimla laxen.
  19. Ta ut pizzorna och toppa med avokado och lax. Lägg på en klick turkisk yoghurt och finhackad rödlök.
  20. Servera laxpizzorna med en klyfta lime.
  21. Bred ut ett jämnt lager tomatsås över de utkavlade pizzorna.
  22. Lägg på mozzarellaskivor.
  23. Grädda pizzorna i ugnen på 250 grader i 10 minuter.
  24. Skär tomaterna i skivor och klyftor.
  25. Blanda de skalade räkorna med sweetchilisås.
  26. Ta ut pizzorna och lägg på tomater och räkorna. Smula över fetaosten och lägg på svarta oliver.
  27. Grädda i ytterligare 3-4 minuter i ugnen.
  28. Ta ut pizzorna och toppa med färsk oregano och ringla över lite fin olivolja.
  29. Kavla ut degen till fyra runda, tunna pizzor och bred ut ett jämnt lager tomatsås.
  30. Lägg på bitar av tonfisk och kronärtskockor.
  31. Lägg på mozzarellaskivor och riven parmesan, spara lite parmesanost till serveringen.
  32. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 10-12 minuter.
  33. Ta ut pizzan och lägg på klyftor av ett nykokt ägg på varje pizza. Avsluta med några cocktailkapris, fina spenatblad, lite grovmalen svartpeppar och till sist den sparade parmesanosten.