Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bärtårta med marängbottnar och citronkräm

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar
  • 4 äggvitor
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 1 krm ättikssprit

Kräm

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 vältvättade (eller ekologiska) citroner, finrivet skal av
  • färskpressad saft av 2 citroner (1 dl)
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 msk florsocker

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • 500 g jordgubbar, gärna små
  • 125 g hallon
  • 125 g blåbär
  • 3-5 körsbär, kan uteslutas
  • myntablad
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125 grader. 
  2. Vispa äggvitorna till fast skum, använd elvisp. Tillsätt hälften av sockret och vispa ihop till fast maräng. Vispa i resten av sockret, ca 3 msk i taget och vispa ihop, tills marängen är fast och blank. (Vispa inte för länge, marängen kan bli rinnig). Vispa i ättiksspriten.
  3. Rita 2 rundlar på ett bakplåtspappersark, ca 20 cm i diameter och lägg det på en ugnsplåt. Fördela och bred ut marängsmeten på rundlarna.
  4. Sätt plåten i nedre delen av ugnen, sänk ugnstemperaturen till 100 grader och grädda 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängbottnarna kallna i ugnen.
  5. Vispa ihop ägg, äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri- eller släpplättkastrull.
  6. Sjud upp under oavbruten vispning exempelvis med ballongvisp, tills blandningen tjocknat och blivit krämig, den får inte koka. Ta kastrullen från värmen och låt kallna.
  7. Vispa ihop smör och florsocker cirka 1 minut. Tillsätt den kalla citronkrämen och vispa ihop. Ställ kallt 2-3 timmar.
  8. Vispa grädden. Snoppa av jordgubbarna och dela stora bär.
  9. Lägg ihop marängbottnar med ca hälften av citronkräm, grädde, jordgubbar, hallon och blåbär. Garnera med resten av citronkräm, grädde och bär. Toppa med körsbär, mynta och siktat florsocker.