Logga in här

Banoffee pie med dadelsirap

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Botten

  • 1 dl valnötter
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 175 g smör, kallt
  • 1 msk dadelsirap

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 2 msk honung
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
  • 25 g smör, mjukt

Fyllning

  • 2-3 bananer
  • 3-4 msk dadelsirap
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk riven mörk choklad

Så här gör du

  1. Botten: Mixa valnötterna. Blanda med vetemjölet.
  2. Skär smöret i tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till en pajdeg.
  3. Tryck ut degen i en pajform cirka 22-24 centimeter i diameter. Låt vila i kylen 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  6. Vaniljkräm: Vispa upp äggulorna, honung och majsstärkelse.
  7. Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg i både frön och vaniljstång i mjölken. Koka upp mjölken och häll den över äggulorna vispa kraftigt under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under kraftig vispning tills krämen börjar tjockna. Dra av från värmen och vispa i smöret. Kyl ner krämen i ett kallt vattenbad.
  8. Ta bort vaniljstången med en gaffel.
  9. Montering: Bred ut vaniljkrämen på pajbotten.
  10. Skiva bananerna och lägg i ett cirkelformat mönster över vaniljkrämen, ringla över hälften av dadelsirapen.
  11. Vispa grädden och stryk ut den över bananerna, ringla över resten av dadelsirapen och strö över den rivna chokladen.