Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Banoffee Paj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

En klassisk brittisk dessert, söt och god!Passar lika bra som tårta på kalas som paj i trevligt sällskap.

Ingredienser

10 portioner

Pajskal:

  • 100 g Smör
  • 250 g Digestivekex

Toffefyllning:

  • 100 g Smör
  • 1,5 dl Farinsocker
  • 1 burk Sötad kondenserad mjölk (397g)

Montering:

  • 3 st Bananer
  • 3 dl Vispgrädde
  • 50 g Valfri choklad till garnering

Så här gör du

  1. Pajskal: Smält smöret på svag värme. Krossa digestivekexen i en matberedare till smulor. Häll det smälta smöret över kexsmulorna och blanda om. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och väggarna på en springform ca 20-24 cm i diameter. Smöra formen. Tryck ut kexsmulblandningen i botten och en bit upp på väggarna i formen och ställ in den i kylen medan du gör fyllningen, minst 10 minuter.
  2. Toffefyllning: Smält 100 gram smör i en teflonpanna. Strö i farinsockret och rör hela tiden tills farinet smält. Häll i burken med kondenserad mjölk och låt det koka upp och koka i 1-2 minuter medan du rör hela tiden. OBS! Mycket viktigt att röra hela tiden, annars kan det lätt brännas vid! Häll fyllningen i pajskalet och smeta ut den. Hit kan du förbereda dagen innan och förvara pajen i kylen.
  3. Montering: Skiva bananerna och lägg ut det mesta ovanpå toffefyllningen. Spara ev. några skivor till garnering. Vispa grädden och bred ut ovanpå bananerna. Garnera med bananskivor och hackad choklad. Man kan sikta över kakao om man vill istället. Lyft försiktigt ur pajen ur sin form och lägg på ett serveringsfat.