Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Banoffe Cheesecake med kola och brynt smör

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner

Kexbotten:

  • 14 st Digestivekex
  • 100 g Smör, brynt
  • 0.5 dl Hasselnötsmjöl

Kolakräm:

  • 1.25 dl Strösocker
  • 2.5 dl Matgrädde eller vispgrädde
  • 50 g Smör, brynt
  • 1 krm Flingsalt
  • 1 st Citron, Zest och saft

Cheesecakefyllning:

  • 1 dl Florsocker
  • 1 msk Vaniljsocker
  • 200 g Färskost
  • 5 dl Vispgrädde
  • 80 g Mörk choklad

Nötkrokant:

  • 150 g Hasselnötter, rostade och hackade
  • 3 dl Strösocker
  • 25 g Smör

Så här gör du

  1. Botten: Mixa kexen till smulor och blanda ned smör och hasselnötsmjöl. Tryck ut i pajform eller form med löstagbar kant och ställ kallt.
  2. Kolakräm: Karamellisera sockret i en kastrull på medelvärme. Rör ned lite av grädden i taget och smöret och låt sjuda ihop till tjockare konsistens (den tjocknar även när den kallnar). Vispa ned salt och citron och smaka av. Låt kallna i rumstemperatur.
  3. Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till lättvispad konsistens. Rör runt i färskosten så det inte finns några klumpar. Blanda sen i lite av gräddblandningen i taget i färskosten.
  4. Ta undan hälften och rör ned smält mörk choklad i den.
  5. Nötkrokant: Smält strösockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Rör inte men håll koll så sockret inte bränner vid. Skrapa ned socker som hamnat på kastrullens kanter. Ta bort från plattan och tillsätt smör. Rör tills smöret har smält. Rör i den hackade mandeln/nötterna och blanda snabbt runt. Det är en kletig massa. Tippa ut på ett bakplåtspapper, lägg ett ark bakplåtspapper till över och kavla ut tunt. Ju tunnare desto lättare att bryta upp sedan! Använd gärna utstickare för att få former. Låt svalna.
  6. Montering: bred ut kolakräm på botten och spritsa eller bred de båda cheesecakefyllningarna på kolakrämen. Toppa med skivad banan och krokant.
2 kommentarer om "Banoffe Cheesecake med kola och brynt smör"
  • Amanda Olausson
    Amanda Olausson

    Jag undrar om man kan byta ut hallonen mot något annat för att slippa få smeten så röd (mörk)?
    Eller går det att bara utesluta hallonen i receptet?
    Maila mig gärna tillbaka på amanda.olausson@gmail.com om du får tid. Tack. Väldigt goda!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Amanda Olausson

      Hejsan Amanda,

      eftersom detta är ett läsarrecept kan det eventuellt bli svårt att få svar från receptkreatören. Vi föreslår att du skriver direkt till henne på Instagram, tror du lättare får svar där: https://www.instagram.com/nattismat/?hl=sv

      mvh, Mitt kök-redaktionen