Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Banh Mi-burgare med srirachaaioli

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Citrongräsmarinerad tofu

  • 400 g tofu
  • 2 st stjälkar citrongräs
  • 1 st salladslök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st lime (rivet skal + saft)
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk sojasås
  • 1 tsk strösocker

Picklade grönsaker

  • 1 st gul lök
  • 1 st gurka
  • 1 st morot
  • 5 st rädisor
  • 1/2 dl risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Srirachaaioli

  • 1 dl majonnäs, t. ex. äggfri
  • 1 msk sriracha
  • 1/2 st lime, saften
  • 1 tsk sojasås

Till servering:

  • 4 st små baguetter
  • 1 dl färska böngroddar
  • 1 knippe färsk koriander

Så här gör du

  1. Citrongräsmarinerad tofu:
  2. Skär tofun i fyra tjocka skivor och lägg ner i en plastpåse.
  3. Krossa citrongräset med skaftet på en kniv, eller något annat hårt. Skär det sedan i mindre bitar. Skiva salladslöken och vitlöksklyftan. Släng nu ner samtliga ingredienser till marinaden i en matberedare och mixa till en slät kräm. Skrapa ner i påsen med tofun och blanda väl. Låt marinera i 30 minuter, helst längre.
  4. Lägg tofun på grillen och grilla tills den är krispig och har fått fint med färg.
  5. Picklade grönsaker:
  6. Skiva lök, gurka, morot och rädisor fint. Lägg ner i en skål.
  7. Koka upp vinäger, vatten, strösocker och salt. Häll över grönsakerna och låt stå tills allt svalnar.
  8. Srirachaaioli:
  9. Blanda ihop majonnäs, sriracha, limesaft och sojasås i en skål. Klart!
  10. Fyll baguetterna:
  11. Skär en skåra i de små baguetterna och grilla dem lätt. Bred på ett lager srirachaaioli på båda sidor. Toppa med grillad tofu, picklade grönsaker, färska böngroddar och koriander.